Odpowiednie wyposażenie kuchni wymaga znalezienia mebli, które będą jednocześnie i estetyczne, i funkcjonalne, jednak ta zasada sprawdza się przede wszystkim w kuchniach domowych, nie ma natomiast zastosowania w dużych kuchniach gastronomicznych. Kuchnie w restauracjach czy hotelach muszą być przede wszystkim efektywne, a to wymaga odpowiedniego doboru mebli i sprzętów, które będą odporne na warunki panujące w kuchni i wytrzymają intensywną eksploatacje. Meble ze stali nierdzewnej to najczęstszy widok w tego typu kuchniach. W kuchniach gastronomicznych panuje zazwyczaj bardzo wysoka wilgotność i temperatura, które uniemożliwiają korzystanie z mebli drewnianych. Meble ze stali nierdzewnej są odporne na działanie wilgoci i wysokiej temperatury, dzięki czemu znakomicie znoszą trudne warunki panujące w kuchniach gastronomicznych, nie rdzewieją i są w stanie działać w zgodzie z przeznaczeniem przez długie lata. W dzisiejszych czasach stanowią standardowe wyposażenie większości dużych kuchni restauracyjnych.