Ostropest plamisty jest rośliną, której zdrowotne właściwości w Polsce zaczęto wykorzystywać od niedawna, choć w na południu Europy jest używany od dwóch tysięcy lat. Jego dobroczynną moc szczególnie doceniają osoby, które cierpią na różne dolegliwości wątrobowe, nawet związane z marskością. Tłoczony na zimno olej z ostropestu plamistego zawiera sylimarynę, czyli czynnik, który oczyszcza wątrobę, a także cały organizm z różnych toksycznych substancji, również po zatruciach alkoholowych. Sylimaryna pobudza komórki wątrobowe do wzrostu, dzięki czemu przyczynia się do regeneracji tego ważnego organu. Olej z ostropestu plamistego wykazuje działanie zdrowotne także przy innych, przykrych dolegliwościach. Stabilizuje poziom cholesterolu, łagodzi migrenowe bóle głowy, hamuje zewnętrzne i wewnętrzne krwawienia. Oprócz właściwości leczniczych olej jest silnym antyutleniaczem, co oznacza, że jego stosowanie spowalnia procesy starzenia. Dodać należy, iż olej można również dodawać do sałatek, zup i sosów.